Wandelen en fietsen

Landgoed de Hamert

Wandel over de toppen van de Maasduinen, geniet van de cultuurhistorie bij het Vorstengraf, het uitzicht over het diepe uitgesleten dal met de snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal of struin door de wildernis van de Maasnatuur in de Stalberg. Dat is op en top wandelen op Landgoed de Hamert, onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen.

Heide en Vorstengraf

Begin vorige eeuw zijn veel heidevelden bebost of ontgonnen voor de landbouw. Op de Hamert zijn grote heidevelden bewaard gebleven. Het beheer laat Het Limburgs Landschap vooral over aan Kempische heideschapen en Nederlandse landgeiten. Zij zorgen voor het open en weidse heidelandschap; een aantrekkelijke omgeving voor veldkrekel, zandhagedis en de levendbarende hagedis. Met een doorsnede van 25 meter en bijna 3 meter hoogte is het Vorstengraf een van Nederlands grootste grafheuvels. Uit archeologische vondsten blijkt dat hier al in de steentijd mensen leefden.

Struinen door de Stalberg

In de Stalberg mag u van de paden af en heerlijk rondstruinen. De ruige Maasnatuur wordt begraasd met Galloway runderen die zich tegoed doen aan de tientallen kruiden die hier voorkomen. Houd minimaal 25 meter afstand tot de kudde. Het Maasdal wint hier snel aan hoogte naar de metershoge zanderige stuifduinen die hier grotendeels begroeid zijn met gemengd loof- en naaldbos.

Het Geldernsch-Nierskanaal

als bergbeek Parallel aan de Twistedenerweg bij de Jachthut ligt een kanaal dat meer dan 200 jaar geleden is aangelegd. Het laatste stukje oogt echter meer als een snelstromende bergbeek. Door het hoogteverschil tussen Duitsland en de Maas, zijn steile oevers uitgesleten en is een beekdal met weelderige groei ontstaan. De ijsvogel is hier kind aan huis.

Wandelen over de Hamert – rode paaltjes – 5 km
Wandelen over de Hamert – blauwe paaltjes – 4 km
Wandelen over de Hamert – groene paaltjes – 2 km
Wandelen over de Hamert – witte paaltjes – 2 km
Familiepad – 1 km

Maak hier uw eigen fietsroute of wandelroute vanuit de Jachthut